lördag 15 maj 2010

Undervisning på svenska

Foto: Helena Lidén

Ända sedan vi flyttade till Sydafrika har först Tyra sedan också Ivar deltagit i svenskaundervisning en gång i veckan inne i Pretoria. I början var det mest en social grej för barnen att få träffa andra svenska barn. Under det senaste året har dock både Ivar och Tyra utvecklat sitt läsande och skrivande på svenska, vilket har varit oerhört värdefullt. Första terminen var det Anna som var lärare och hon var mycket uppskattad och vi var lite oroliga först när vi fick beskedet att hon skulle flytta hem i juni förra året. Glädjande nog blev det så otroligt bra när Maria tog över och barnen har fortsatt att tycka om den här stunden i veckan då det fått haft "hemspråksundervisning". I början var det lite trögt för Ivar men han har verkligen utvecklats och kan nu läsa enklare texter på svenska. Egentligen ska han ju inte börja ettan i Sverige förrän till augusti. Han var lite trött i början på eftermiddagarna, men nu på slutet var han nog den som varit mest ivrig att få komma iväg till undervisningen. Om någon månad är det dags för Maria att flytta hem till Sverige och vi har tagit beslutet att inte deltaga i undervisningen nästa termin. Kanske återkommer vi till början av 2011 men om det vet vi inget ännu... Resandet och aktiviteterna i skolan tar mycket tid och barnen har mycket läxor. Man måste helt enkelt prioritera... Tack Anna och Maria för att ni gjort ett fantastiskt bra jobb med barnen!
/Stefan

3 kommentarer:

Gabriella Kruger sa...

Vilken lyx med svenska undervisning! Vi har anmält Julius (14 år) till Sofia Distans i svenska. Så han kommer plugga 8:ans svenska här hemma via nätet och gediget bokpaket som vi ska få hemma i Sverige i sommar. Tror det är viktigt att behålla svenskan speciellt när dom är stora som Julius.
Men visst tar det tid och det är ju helt klart mycket mer läxor här än hemma i Sverige.

Jennie Wincent sa...

Som svensklärare blir man ju alldeles varm om hjärtat när föräldrar förstår hur viktigt det är att värna om barnens modersmål. Nu får vi se om jag tar över svenskundervisningen för svenskbarnen i Pretoria och Johannesburg. Måste bara lösa frågan vad jag gör av mitt eget barn under tiden! :)

zetterlinds sa...

Jennie! Det vore underbart om du kunde ta svenskan nästa termin!