tisdag 25 maj 2010

16 dagar kvar...


Igår såg jag på TV när Bafana Bafana spelade träningsmatch mot Bulgarien (1-1). Det märktes klart och tydligt att Sydafrika var inne i en träningsfas inför VM och att Bulgarien inte var kvalificerade. Det var ett klart spelövertag för hemmalaget. Laget har en stor press på sig inför hemma VM. Sydafrika är rankade som 90 nation i Världen och många tror att de inte skulle ha kvalificerat sig om det inte var klara som värdnation. Historiskt sett har samtliga hemma nationer i vart fall gått vidare från gruppspelet. Efter som det är första Fotbolls VM:et i afrika någonsin ökar naturligtvis trycket på laget ytterligare. Att laget har ett stort stöd bland majoriteten av befolkningen går inte att ta miste på. Som ni vet har folk gått omkring i sina fotbollströjor sedan månader tillbaka. Jag är övertygad om att oavsett Bafana Bafanas resultat kommer det vara folkfest på läktarna under många matcher. Folk som dansar och blåser i sina Vuvuzuelas. Om ni inte vet vad det är nu så kommer ni garranterat att veta det efter VM. När TV:n är på låter det som en bisvärm. Vuvuzuela är en slags plasttrumpet som används under matcherna. För de som går dit rekommenderas hörselproppar för att man inte allvarligt ska skada sin hörsel...

Det om fotbollen. Hur är det då med allt som ska fixas och grejas runt arrangemanget? Ja, mycket utlovades innan och man har satsat otroliga pengar på att få infrastrukturen att fungera, i många fall utan att lyckas. Tågbyggen är oklara, motorvägsförbättringar är oklara m.m. Vidare har det talats mycket om att få ned kriminaliteten inför VM. Ja i vissa delar som tex Kapstaden är det säkrare, men försiktig ska man vara ändå. I vårt område är det enligt min mening totalt oförändrat och jag ser alla förflyttningar och transporter som ett stort problem och mabn bör inte förflytta sig utan egen bil eller transport. Läste på DN häromdagen att man nämde som förslag att sätta sig på någon av de små vita minibussarna, vilka här kallas taxi. Jag skulle inte göra det, särskilt inte med packning och värdesaker. Systemet är vidare totalt oöverskådligt för den oinvigde och risken att hamna på "fel" ställe är överhängande.

En annan sak är att flera viktiga områden riskerar att råka ut för strejker. Det är klart att folk passar på att strejka nu... Bland annat har tågarbetare och elbolagens personal hotat med strejk, 18 procent önskar man i löneförhöjning... Utan för den nya arenan "Soccer City" i Soweto söder om Johannesburg har man därför satsat mängder av pengar för att skaffa gigantiska generatorer som går på disel som backup. Pengar som helt klart skulle kunna ha lagts på att skaffa elektricitet i Townshipsen. Pengar är naturligtvis något som lockar för den som inget har. Just nu råder ett lugn i landet, men snart är festen över och det finns många områden som behöver förbättras i landet, inte bara på grund av ett fotbolls VM utan för att det verkligen behövs. Många orosmoln finns på Sydafrikas himmel och ett stort ansvar vilar på befolkningens och politikernas axlar.


Bilden är från websidan "this is american soccer"

Inga kommentarer: