söndag 1 november 2009

Blyde River - Kruger del 2

Här kommer en liten bildkavalkad från förra veckans tur till Krugerparken tillsammans med familjen Granath. Idag har vi sagt farväl till dem. De har, som nämnts, haft ett par dagar i Kapstaden, men vänder ikväll hemmåt till nordligare breddgrader, vi saknar er redan och vi har haft så kul tillsammans!!
Vi tillbringade sammanlagt tre dagar i Krugerparken denna gång. Först hade vi en heldag tillsammans med Roger Briggs på Seringa Lodge i en sk öppen Safaribil, exempel på en sådan ser ni ovan. Det är inte bara en fördel att ha någon som vet svaren på alla de tusen frågor man har och inte har, utan man sitter bra och kommer lite högre upp. Sedan håller han kontakt med andra rangers i området via kortvågsradion, vilket gör att sannolikheten att man ska få se fler djur ökar. Vi lyckades se "Big five" på en dag, även om leoparden var rejält gömd under ett träd. En av dagens stora höjdpunkter var när vi på en slutning såg ett hundratal elefanter komma gående i samma riktning, en ovanlig syn även om elefanter är vanliga att se. De andra dagarna åkte vi i våra två bilar och vi fick se en mängd djur. Andra dagens eftermiddag i parken drog vi oss upp mot de centrala delarna av parken och på kvällen bodde vi i sk. "Safari tent" på Letaba Camp. Ett enkelt boende i större tält med riktiga sängar och trägolv. Det funkade alldeles utmärkt, även om jag tror att Miriam saknade maten och boendet på Seringa. Tredje dagens safari (då börjar man bli rejält trött kan jag lova) började med att vi såg en flock hyenorna
som hade frukost på en giraff inte lång från campen där vi hade bott. Efter morgonturen var det dock dags att vända kosan mot Pretoria och de cirka 500 km som vi hade hem. Jag för min del älskar att åka på Safari och skulle säkert kunna göra det hur mycket som helst. Man ser något nytt varje gång och man fascineras av den djurrikedom som finns i nationalparkerna. Det är lätt att tro att det är som att åka omkring på Kålmården, men när man inser att man suttit i en bil hela dagen men inte kommit längre än en bråkdel in i parken förstår man att Krugerparken verkligen är lika stor som Israel eller Belgien till ytan och att se alla djurarter är verkligen ingen garanti, även om man ser djur i mängder...
Noah på spaning vid Olifant River

En lejonhona som tar siesta under ett träd vid ett av vattenhålen

Spring time is Baby time!

Denna gång såg vi en hel del olika fågelarter, vissa vanligare än andra. När vi stannade vid ett vattenhål kom det först en gam och landade, därefter inom loppet av 10 minuter hade det landat ett 10-tal stora fåglar. Vi lyckades vid ett och samma tillfälle se 4 av 5 olika arter av gam som finns i Sydafrika. Men även en och annan rovfågel damp ner. Det var som att sitta vid en flygplats och se planen landa ett efter ett.
Southern Yellow-billed Hornbill vid rastplatsen, vanligt förekommande i parken

Tawny Eagle (tror jag)

...ytterligare en Tawny Eagle med annan teckning (tror jag)...
.

Cape Glossy Starling, hur vanlig som helst...

3 kommentarer:

Familjen Samuelsson sa...

Vilka fantastiska bilder! Vi, som än så länge kommit undan med att kalla KL's Forest Research Institute för djungel, får nog se till att ta oss ut i en riktig djungel innan vi visar barnen det här ;-)

Ni ser ut att ha det härligt!

Granatherna sa...

Hej,
Nu är vi hemma i Sverige. Det var 3 grader och regn när vi kom till Göteborg, så vi var glada att vi hade bytt till långbyxor och långärmat.
Stort tack för att vi fick komma och hälsa på er och se hur ni har det i Sydafrika och uppleva en massa underbara saker tillsammans med er.
Nu är vi supertrötta efter natten i flygplan och skall gå och lägga oss.
Hälsningar från Granatherna.

Miriam sa...

Vad skönt att hemresan gick bra och hoppas att ni är piggare idag. Och tack själva för allt, det var jätte roligt att ha er här hos oss! Vi kommer att sakna er!