måndag 9 november 2009

Väder och vind


Att tycka det är kyligt när det är 20 grader och sätta på sig en tröja, eller att flyta bort vid 39 vilket är värst? Pretoria och Johannesburg ligger på en högplatå som ligger rund 1500-1600 möh. Det gör att det under vintern (juni-augusti) oftast är klara dagar och kalla nätter. Nu har vi däremot kommit till försommaren och i takt med att värmen stiger så kommer även regnet. De plötsliga skyfallen skapar översvämningar som försvinner lika fort som de dyker upp. Marken är så torr att den inte kan ta till sig allt vatten, varför det rinner i strida strömmar tills det sammlas upp. Tack vare värmen så dunstar det fort och det blir torrt fort. När det regnar kan temperaturen sjunka till en 18-20 grader och då känns det kyligt...

Sydafrika och Pretoria-Johannesburgområdet är även en av de mest frekventa åskoväderstäta områden i världen. Nedslagsfrekvensen är fler än 7 nedslag per kvadratkilometer om året. Om du förflyttar dig 15 mil sydost mot Lesotho kan frekvensen vara nästa det dubbla. Åskovädren kommer på eftermiddagarna och/eller nätterna. De går över fort men kan ge upphov till att både telefonapparater och tvapparater blir förstörda... I natt hade vi ett rejält oväder men så vackert. Idag lyser solen och det lutar åt en 30 grader...om det inte kommer ett åskoväder framåt kvällen... Bilden är tagen i natt från vårt sovrumsfönster, tyvärr utan stativ.
/Stefan

2 kommentarer:

Lyxhustru sa...

Wow, vilken fin bild!
Jag har försökt att ta en bra bild under varje åskoväder, utan att lyckas!
Vilka inställningar använde du?

Mvh
/Lindah

Stefan sa...

Tack Lindah, Jag använde ISO 400, F/3,5, 8 sekunder. Tyvärr har mitt stativ pajat så jag höll kameran mot fönsterkanten.
/Stefan