tisdag 16 mars 2010

Disciplin

Vi har ställt Noah och Axel i kö till Tyra och Ivars skola. Om de kommer in, börjar de klass 0 i januari 2011. De står på väntelista, men eftersom vi har syskonförtur hoppas vi ändå kunna få in dem på Southdowns College. Skolan känns mycket modernare i alla avseenden än dagiset.

Killarna trivs visserligen bra på dagis (klass 0 eller förskoleklass är inte obligatoriskt i Sydafrika), men Stefan och jag stör oss på en hel del saker. Tidigare hade de en jätte gullig lärare, hon har slutat efter att ha fått en varning (som dagis skrev om i ett brev till alla föräldrar!). Killarna har "frivillig" läxa, men struntar vi oftast i , speciellt sångtexterna de ska lära sig på Afrikaans. ¨Betyg delas ut 3 gånger om året på ca 50 olika punkter, några exempel från föregånde års betyg (killarna fyllde 4 i december):
* Can build a 16 piece puzzle
* Can throw a ball from the shoulder
* Can tie shoe laces
* Uses the correct sentence construction
* Obediancy
* Use of toilet (!!!!) tro't eller ej, men förra året blev vi tillsagda att killarna hade en dålig vana att sitta på toa... de hade precis fyllt 3.

Varje vecka får vi tillsammans med läxan hem en lapp, med olika saker som förskolan tycker att vi behöver tänka på/öva, t ex (dessa är generella till alla barn):
* Please pay attention to your child's sitting positions at home. When he sits at a table his/her feet and knees must be together, back straight and back-side against the back of the seat
* Please practise cutting skills at home, your child MUST: cut on a straight line, cut different shapes, cut coardboard m m
* All children are expected to have manners, show respect and be obedient. Discipline starts at home!
* Bad habits are hard to break!

Som sagt, det är tur att Noah och Axel trivs bra och de lär sig onekligen en hel del, men vissa saker är lite svåra att smälta för en svensk.
Miriam

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det roliga är att de stavar "habit" fel, de har skrivit "habbit", dvs med två b...

Anonym sa...

Hur vet du det, Anonym? ;-)

Anonym sa...

låter helt otroligt ... jag skulle oxå byta om möjlighet fanns! kram malin

Lyxhustru sa...

Hahaha! Ja, du... vad ska man säga... Sydafrika har ju onekligen sina speciella "krav", på både det ena och det andra.
Hoppas killarna kommer in på skolan istället!