måndag 4 oktober 2010

Valar

Den största anledningen till att vi åkte till Hermanus den gångna helgen var att vi ville se valar.
Noah och Axel fick bo hemma hos familjen Wincent och vi fick chansen att göra något själva tillsammans med Tyra och Ivar. Tack Fredrik och Jennie, det uppskattas enormt! Vi åkte tillsammans med familjen Lidén och Tyra, Ivar och David hade mycket roligt ihop.

David och Ivar


Rätvalarna "Southern Right Whale" håller till i Hermanus mellan juli och slutet på november (flest är de i slutet av augusti till slutet av oktober). Och visst fick vi se en hel del av dessa fantastiska djur, både från land och från hav. Hermanus är dock väldigt mycket mer än valar, mer om det imorgon, så ett besök rekommenderas varmt!

Hermanus är en liten stad, med många fina promenadstråk. Från strandkanten och från klipporna fick vi se en hel del valar. Valarna kommer så nära som 10 meter från land. Vi åkte även en båttur på söndag morgon, för att om möjligt komma ännu närmare valarna.

Rätvalen blir mellan 15 och 20 meter lång och blir 90-100 år gammal. Den äter ca 1500 kg plankton per dag, men den äter inte vissa delar av året. I Hermanus inte finns den slags plankton som valen äter, utan den migrerar till sydligare breddgrader under sommaren och äter upp sig.

Inga kommentarer: