torsdag 7 oktober 2010

Soweto-Kliptown

Idag var en annorlunda, men riktigt givande dag. Vi startade från Pretoria på morgonen efter att barnen lämnats till skola och förskola. På initiativ av Camilla Holmström hade vi samlat ihop allt från kläder, hygienprodukter, stolar till en spjälsäng. Totalt fyllde vi vår VW minibuss och en stor Mitsubishi med prylar. Målet var att åka till Soweto Kliptown Youth som är ett ideelt Community Center i centrala Soweto och som startades redan 1987. De kan hittas på bland annat Facebook på adressen: http://www.facebook.com/group.php?gid=34734835241. Här vänder man på varenda cent för att kunna hjälpa barn och ungdomar i deras utsatta situation. Behoven är stora men resurserna minimala. Allt som vi i vanliga fall inte längre använder kommer till nytta. På centret tar man även emot volontärer. Detta är ett sätt att kunna få verksamheten att gå runt, men också sprida kunskap. I närheten av centret ligger Walter Sisulu Square of Dedication, vilket är ett av de första platserna i Soweto, som man på allvar började att utveckla och satsa på efter Apartheidtiden. På centret arbetar flera människor och bidrar på olika sätt. Vi möttes av Ntokozo Dube, eller TK som han kallas, som bor på centret och har växt upp där, men som nu är auktoriserad guide. Han gav oss en liten tur i området och visade stolt upp Holiday Inn hotellet och torget. Vi avslutade dagen men att besöka centret och sedan åka och handla livsmedel för pengar som generöst hade donerats i samband med vårt besök. Varje dag serveras upp till 200 människor mat på centret.

Helt seriöst gott folk! Om ni vill donera en slant eller göra ett projekt hemmavid finns det säkert 1 000 hål att fylla i detta land. Kanaler finns att förmedla detta. Snacka er samman och hör av er eller gör det ändå. Bara skoluniformerna för barnen kostar 500 kr per barn. Betänk då att för 30 kr kan man mätta en familj en vecka. Skolorna är stenhårda på att barnen måste ha uniform, resten kan ni säkert förstå själva. Saker är svåra att frakta hit, men i Sydafrika finns allt för den som har råd...

"Det är viktigt för barnen att ha glada färger därför valde vi dessa starka färger"
De yngsta barnen som bor på centret är fem år, men på dagarna tar man även hand om yngre barn. När vi hälsade på var det middagsvila, något som inte alla anammade...
Här är lektionssalen, personalen ansåg att det viktigaste var att ge barnen utbildning, vilket i sin tur är vägen till ett bättre liv. Barnen går i en närliggande skola, men här fanns möjlighet för barnen att kunna "förkovra" sig i de böcker som fanns att tillgå.
Hjärtat är stort hos de som arbetar på centret, men tyvärr är inte lokaliteterna ens i närheten av hjärtats storlek. I detta rum (och då står jag i bortre ändan) fanns sex sängar som 25 flickor delar på... Notera även plåttaket och på vintrarna kan det helt klart bli minusgrader på nätterna.
Reglerna i flickornas rum fanns skrivna på väggen. Nedan följer fler bilder från centret. Mest på personalen eftersom barnen endera var i skolan eller hade eftermiddagsvila.
En "mama" på Walter Sisulu Square
"TK"
Second Hand Shopping får en helt annan innebörd i Soweto

Inga kommentarer: