måndag 14 juni 2010

Soccer City, huvudarena för FIFA World Cup 2010

Idag var dagen då vi skulle få se Danmark spela mot Nederländerna och att få besöka Soccer City i utkanten av Soweto. Våra förväntningar var stora, både på matchen och påsjälva arenan. Vi hämtade upp Fredrik och Jennie, som också skulle till matchen, vid 10:15 och trodde att vi hade gått om tid att hinna till matchen 13:30. Bilresan till Johannesburg och Witt's University, där vi bokad s k "park and drive" gick bra, men sedan gick det betydligt långsammare. Vi fick köa i över en timme för att komma med en buss och sedan körde bussen genom centrala Johannesburg, som också tog en halv evighet. Vid 13:00 var vi äntligen framme vid Soccer City, men bussen parkerade långt ifrån arenan, så det tog oss en halvtimme att gå dit. Vi missade tyvärr inledningsminuterna och kom satte oss i 8:e minuten.
Själva arenan var otroligt imponerande, både inifrån och utifrån. Den rymmer som mest 88 000 åskådare, idag var vi 83 500 åskådare. Något som var lite lustigt var att Jennie och Fredrik hamnade på platserna precis bakom oss, trots att vi köpt våra biljetter oberoende av varandra och vid olika tidpunkter.

Publiken idag var väldigt orange!! De flesta hejade på Nederländerna, men här och där såg man en liten röd-vit enklav och några danska flaggor. Matchen i sig var av det segare slaget. Nederländerna vann med 2-0 (varav ett självmål), men inget av lagen imponerade.

Vattentornet i Soweto

Gamla handskrivna skyltar, några 100 meter från det moderna Soccer City
När matchen var slut började samma långa procedur hem; först lång promenad, sedan kö till bussen (se bild ovan), bussfärd och sedan bilfärd hem till Centurion. Hemresan gick något snabbare, strax under 3 timmar.
Sammanfattningsvis är det roligt att ha sett en match i Soccer City, men både matchen och stämningen igår (Ghana-Serbien) var mycket bättre!

2 kommentarer:

Granatherna sa...

Vilken underbar upplevelse det måste vara att uppleva detta VM på plats! Vi hoppas vi ses snart när ni kommer till Sverige!
/Johan&Co

Stefan Zetterlind sa...

Hej Johan&Co

Jag Tyra och Ivar kommer till Jönköping den 24/6...