torsdag 29 april 2010

Vägen till Cape Point, och tillbaka...

Under vår resa till Kapstaden gjorde vi den tredje dagen en utflykt till Cape Point och Godahoppsudden. För er som följt vår blog en längre tid, vet att vi också var där för nästan exakt ett år sedan. Cape Point och Godahoppsudden ligger ett par mil söder om Kapstaden och är i huvudsak en del av en Nationalpark. I detta otroligt natursköna område finns det ett rikt djur- och fågelliv. Här häckar bland annat den afrikanska pingvinen, tidigare gick den under namnet Åsnepingvin på grund av sitt läte. Platsen är Boulders vars klippformation kan ses nedan. Följer man kusten söder ut på uddens östra sida passerar man mysiga små byar så som Kalk Bay, Fishhoek och Simons Town där pingvinerna häckar. Vidare ut mot udden reser sig bergen höga. Godahoppsudden är inte Afrikas sydspets utan den mest sydvästra punkten. Efter vårt besök vid den högsta fyren på Cape Point (det finns två) tog vi oss till Godahoppsudden. Jag via fot och de övriga med bil. På eftermiddagen åkte vi sedan vidare norr ut mot Kommentjie vilket var platsen där vi hyrde huset.

Del av stranden vid Boulders strax utanför Simons Town

En av de många och stundom agressiva Babianerna som lever i området (foto Miriam)

Uppe på Cape Point huserade denna ödla. I bakgrunden ser ni Godahoppsudden

Den höst belägna fyren på Cape Point 249 m.ö.h. Ljuset från denna fyr lär kunna ses på 64 kms avstånd. Problemet är att den var placerad så högt upp att den ofta var täckt av dimma. Efter att ett portugisiskt fartyg förlist 1911 beslöt man att bygga en fyr längre ut på udden, på Diaz point, som "bara" var placerad 87 m.ö.h. De båda fyrarna ses på bilden under.

Uppe till vänster den fyr vi besökte och nere till höger fyren vid Diaz Point
Prommenadvägen mellan Cape Point och Godahoppsudden
En otroligt vacker kuststräcka, här Cape Point från avstånd.
Ett sjöodjur eller en förväxt ödla?
Norr om Cape Point på den västra sida ligger denna fyr vid Slangkop strax innan vi kom tillbaka till Kommentji
Vägen in mot Kommentji söder i från

2 kommentarer:

Anonym sa...

fantastiskt fina bilder, Stefan!
kram martha och börje

Granatherna sa...

Vilka fina bilder! Det är kul att läsa om detta område som vi också tyckte var väldigt fint när vi var där. Hälsningar Johan & Co