tisdag 15 december 2009

16 december allmän helgdag igen...

Nu var det dags igen med en liten allmän helgdag mitt i veckan. Denna gång är det en helgdag som i princip har genomgått en förändring från att vara tveksam till rumsren.

Ursprungligen firades den 16 december i Sydafrika till minnet av slaget vid Blood River samma dag 1838. Slaget stod mellan 470 boer och 15 000 Zulu krigare. Cirka 3 000 Zulukrigare dog men endast 3 stycken Boer blev enligt sägnen lätt sårade. Segern (som i och för sig är omtvistad som ett propaganda inslag) sågs av boerbefolkningen som ytterligare ett tecken på att man var Guds utvalda folk i Sydafrika och man gav löfte till Gud att dagen skulle hedras och bli en helgdag. Dagen "Day of Vow" blev därför en religös allmän helgdag och avskaffades först 1982 då man i stället hedrade den besegrade Zuluhövdingen ett par år men sedan 1994 just på grund av dess starka strömningar till apartheid. I stället döptes dagen om till "the day of Reconciliation" Dvs dagen för försoning, vilket passar bättre för den stora allmänheten i landet.
Nedan lite bilder från Vortrekker Monumentet. En fantastisk byggnad, men som inte heller den är odelat uppskattad. Den invigdes på 30-talet just på dagen den 16 december. På bottenvåningen finns ett relativt intetsägande musem om de första nybyggarboerna som kom till Sydafrika. Man kan gott säga att de har mycket gemensamt med nybyggarna i Amerika. På taket finns en balkong med en hänförande utsikt vid klart väder. Uppe under taket finns även en häftig kupol som ger en kittlande svindelkänsla, bara den gör det värt att besöka byggnaden.


Inga kommentarer: