torsdag 24 september 2009

Sightseeing

Skyline Pretoria
Nu har farfar Ove varit hos oss en vecka. Under tiden har vi passat på att göra utflykter i närområdet Pretoria-Johannesburg. Det har varit utflykt till centrala Pretoria. Vi har besökt Apartheidmuséet söder om Johannesburg m.m. Vi har även varit på gymet och tränat. Man orkar inte att göra för många saker på samma dag. Luften är relativt tjock just nu och området ligger på 1500-1600 meters höjd.

Sydafrika har tre huvudstäder Pretoria, Kapstaden och Bloemfontainm, varav Pretoria är den stad där den administrativt styrande makten finns. Tyvärr är Union Buildings inte offentliga och några guidade turer finns inte att tillgå, utan man får nöja sig med att njuta av parken/trädgården utanför och den fina utsikten över skyline Pretoria. Pretoriaområdet kan man nog med rätta kalla Sydafrikas riktiga Boer-fäste. I Pretoria invigdes på 30-talet det s.k Vortrekkermonumentet, ett minnesmärke över de första boernybyggarna. Eftersom det var i huvudsak boerna och det nationalistiska partiet som mest låg bakom apartheid finns det många blandade känslor bakom monumentet.

Vortrekkermonumentet
Vad gäller apartheid betyder det precis vad det låter som dvs "åtskillnad". Det fanns ett klassificerningssystem där man i huvudsak delade in befolkningen i vita, asiater, indier, svarta och "färgade", vilka i huvudsak var blandade etniciteter. Söder om Johannesburg finns ett muséum som heter Apertheidmuséet. Där pekar man på apartheids uppkomst hur det påverkade människor men kanske mest frihetskampen från det. När vi besökte muséet var det förvånansvärt många skolklasser med yngre barn där. Det som var bra var att dessa skolungdomar hade guidade turer för att få en förståeelse. Jag tyckte nog att muséet var lite av en besvikelse, inte så mycket på grund av innehållet som upplägget. Det var mycket text att läsa men inte så många faktiska exempel på hur apartheid slog som man kunde önska. Nåväl det är värt ett besök om inte annat för att förstå Sydafrikas historiska bakgrund.

Ingången till Apartheidmuséet

"Frihet", en av pelarna i den Sydafrikanska grundlagsdeklarationen.

Inga kommentarer: