fredag 25 september 2009

Heritage Day

Igår var det Heritage day (även kallad Braii day - grilldagen) och helgdag. Det är alltid skönt med dessa oväntade "extra" helgdagarna. Det var dock inte lika skönt att jobba på Midsommarafton. Barnen firade Heritage Day på skola och dagis i onsdags och Tyras lussebullar var mycket uppskattade.

Vad passar bättre än att fira Heritage Day i mänsklighetens vagga "Cradle of Mankind" i Maropeng, ca en timmes bilkörning från oss. Här har man hittat fornlämningar efter människans förfäder, som beräknas vara 110 000 år gamla. Cradle of Mankind är ett stort område, med både museum och Sterkfonteingrottorna. I grottorna har man funnit väldigt många fornlämningar och fossiler, och utgrävningarna pågår fortfarande. Bl a har man hittat ett nästan komplett skelett, som man har hållit på att gräva ut i 12 år och tror sig vara klar nästa år.

Vi började dagen med att besöka museet, som på ett pedagogiskt och barnanpassat sätt beskriver jordens uppkomst. På eftermiddagen gjorde vi sedan en vandring i grottorna, vilka var otroligt imponerande med stora salar och en underjordisk sjö. Själva turen tog ca 1 timme och vissa passager var inte högre än 120-130 cm.

Idag var det klämdag och, precis som hemma på klämdagar, var det ganska tomt på jobbet. Jag försöker att spara mina semesterdagar, eftersom vi ska göra lite resor senare i höst och till jul. Ibland är det inte så dumt att jobba när det är lugnt, jag fick rätt mycket gjort.

Miriam

Inga kommentarer: