onsdag 18 maj 2011

Tillbaka i verkligheten


Efter många blogginlägg om Botswana och Namibia fick vi lite bloggtrötthet. Efter en veckas paus är vi nu igång igen. Idag är det helgdag i Sydafrika eftersom det är "Election Day" igen. Idag röstar men i de loka valen, vilket kan jämföras med våra komunala val. Det stora partiet i Sydafrika är ANC (African National Congress) som bland annat Mandela tillhör. Den nuvarande presidenten som ni ser på bilden ovan till höger heter Jacob Zuma. ANC har de senaste tiden haft motgångar trots att man egentligen är ohotade än så länge. Motgångar har varit i form av att man inte lyckats göra det bättre för de sämst ställda. Utmanarna till ANC är Democratic Aliance, DA och de lyckades till mångas förvåning i det senaste riksvalet vinna Kapstadsprovinsen. I Soweto finns det många som menar att politikerna skulle kunna göra så mycket mer, men som många vet så går förändringsarbete långsamt, på gott och ont. Det finns ju så oänligt många ändar att börja i och det går inte att bygga Rom på en dag. Men trots att missnöjet växer är man ändå lojala mot sina ledare i ANC. Det verkar ibland som om att anklagelser om mutor och ageranden i eget intresse bara rinner av människor. Man har helt enkelt nog med sin egen vardag.

I torsdags besökte vi åter Kliptown och Soweto. Denna gång hade vi köpt 28 vinterjackor, mösssor och vantar till flickorna samt hygienprodukter och underkläder. Genom vänner i Sverige kunde vi även lämna över en hel del svenska vinterkläder i ICA och IKEA kassar, tack Engbergs!

Behoven i Kliptown är stora och gatorna är i stort behov av underhåll, men vad ska man prioritera, vatten, avlopp, el, gator eller kanske matsubventioner?

Ivar fick ledigt från skolan och hjälpte till att bära in de nyinköpya vinterjackorna.



Välkommen!
Ivar på baksidan av det nybyggda flickanexet. Här ska de nu försöka bygga ytterligare ett rum för pojkar.
En av de frivilliga på SKY

Inga kommentarer: