söndag 8 maj 2011

Sossusvlei Namibias gömda pärla...

Under resan var ett av delmålen Sossuvlei. Jag hade tidigare sett bilder från området och jag har sedan länge velat att komma dit. Sossusvlei är ett område med uttorkade sjöar i ett område med sanddyner. Vissa av dynerna är upp till 300-400 meter höga. Vlei direktöversatt från afrikaans betyder egentligen kärr. När sanddynerna flyttade på sig så torkades vissa av dessa sjöar ut och då bildades bland annat Deathvlei. I Deathvlei finns det träd som efter att de inte fick vatten torkade och dog. På grund av att det är så torrt i området så förmultnar inte dessa träd, utan de träd som ni ser på bilderna är c:a 900 år gamla. Sossusvlei ligger i Namib-Naukluft National Park och har ni någon gång tänkt att resa till Namibia (vilket jag starkt rekommenderar) måste ni åka hit.

Förhållandena på morgonen var dock inte de bästa. Det blåste ganska rejält och vid gaten sa de att man inte betalade tillbaka några pengar. Det var sedan 63 km att åka in i parken innan vi nådde den första parkeringen som var avsedd för bilar med 2-hjulsdrift. Vi hade 4-hjulsdrift så vi tänkte att vi skulle fortsätta. Det var rejält dålig sikt på grund av all blåst. När vi hade börjat den sista 4 km turen till 4x4 parkeringen fanns det ingen möjlighet att vända. Vi såg en bil som hade kört fast i sanden och det var knappt att vi kunde ta oss fram. Full gas och "no return" med lite möda kom vi fram trots dålig sikt och riktigt tuff körning. På vissa ställen såg man knappt hjulspåren. Tänk er att köra bil på en sandstrand med lös sand. På hemvägen stannade vi vid Dune 45 som ligger 45 km från entrén till parken där klättrade vi upp på en av de höga dynerna och hoppade ner och sprang ut efter sidan trots att det blåste.

Så här var förhållandena innan vi kom fram till den lilla dalen vid Deathvlei.

Här kommer familjen Wincent till slut ut efter den tuffa bilkörningen. Som ni har sett på bilderna innan så hade vi två likadana bilar.

1 kommentar:

monwall sa...

Helt otroliga bider! Du är en duktig fotograf.
Vi har upplevt sanddyner i norra Niger.
Vi övernattade en natt i öknen under bar himmel, en otrolig upplevelse!