söndag 22 augusti 2010

Storstrejk och skollov

I onsdags förra veckan gick ca 1 miljon statsanställda ut i strejk. De kräver 8,6 % i löneökningar och staten har erbjudit dem 7%. Inflationen ligger för närvarande på kring 6% och staten hävdar att Sydafrika inte har råd med löneökningar över 7%. Den genomsnittlige statsanställde tjänar ca 6000 Rand (ungefär samma i SEK), medans den genomsnittlige Sydafrikanen tjänar knappt hälften.

De strejkande demonstrerar bl a utanför skolor och sjukhus och hindrar patienter och elever från att komma in. Polisen har vid flertalet tillfället fått beskjuta demonstranterna med gummikulor och många är rädda att det ska urarta. Personligen har vi inte sett några demonstrationer eller blivit berörda än, men jag hoppas naturligtvis att inget allvarligt händer och att strejken snart är slut. Jag förstår demonstranterna som vill ha högre löner (6000 är inte mycket att klara sig på ens i Sydafrika), men samtidigt måste Sydafrika försöka få ner den höga inflationen.

Tyra och Ivar ser fram att de fr o m imorgon har 2 veckors lov. Det här skolåret har blivit väldigt märkligt, pga att alla skulle skolor skulle hålla stängt under fotbolls VM. Tyra och Ivar har knappt hunnit gå i skolan 4 veckor efter VM-lovet (och en av dessa veckor var de sjuka). Under ett vanligt skolår har barnen 3 terminer à 3 månader och mellan varje termin har de 4 veckors lov, men i år har de haft 4 terminer och en massa 1 och 2 veckors lov (förutom VM-lovet och jullovet).

Inga kommentarer: