lördag 14 augusti 2010

The sound of thunder is the sound of freedom!

Idag besökte vi Swartkop Airfield och såg på flyguppvisningar. Det var Sydafrikanska flygvapnets museum som arrangerade den årliga uppvisningen. De kallade den för "90 years on golden wings". Vi hade nog tänkt att stanna bara ett par timmar, men vi var där större delen av dagen (från strax före 12 och stannade till klockan 6). Vi visste nog inte riktigt vad som väntade oss, men vi var nog alla mycket imponerade av det vi fick se. Det var uppvisning av många olika flygplan och helikoptrar, som använts och används av det Sydafrikanska flygvapnet. Höjdpunkten var naturligtvis att få se Jas Gripen flyga. Jag kände mig riktigt stolt över att vara svensk och Saabare idag!

Här ser ni Jas 39 Gripen, eller Grippen som de felaktigt skrivit i programmet.

Uppskattningsvis 30 000 personer lär ha besökt dagens "Air Show".

"The Silver Falcons"
Sydafrikanerna älskar sina campingstolar. De används ofta och överallt!
"Jag vill bli pilot"
Axel tyckte att Gripen väsnades för mycket, men som conferencieren sa " the sound of thunder is the sound of freedom..." Vi hade också möjlighet att få titta in i cockpiten på Gripen. Ovan är det två bilder på Gripen under uppvisningen. Här flyger ett antal olika modeller av plan som använts i sydafrikanska flygvapnet. Om ni är experter så rätta mig gärna.., men jag tror att det är överst en Mirage III, mitten fram en Impala, underst en Hawk och sist Gripen.

Under Fifa World Cup var flygvapnet engagerade i och beredda att ingripa mot eventuella terroristattacker. Bland annat patrullerade Gripen under samtliga matcher, något som aldrig sågs men som fannas i bakgrunden.

En gammal klassiker. En Herkules, det kända transportplanet. När Stefan gjorde lumpen flög han med musikplutonen till USA i en sådan. Det tog sammanlagt nästan 50 timmar att komma till Californinen och tillbaka. Dubbla öronskydd, hjälpte något...

Ovan två bilder med "The flying Lions"

Modellen kallas L39, snygga linjer...

Gripen rullar in mot hangaren efter en aktiv flygdag.






3 kommentarer:

Lyxhustru sa...

Vilka fina bilder!
Visst är det superkul med flyguppvisningar!? Man blir impad! Dave ville upp och kolla, men kändes lite för långt att åka. Kanske nästa år om vi är kvar här! =)

Jennie Wincent sa...

Stackars Fredrik fick va hemma med sjuk hustru. Han gillar ju få berätta allt om planen till öronen trillar av. Speciellt om de där radarerna! ;)

Jennie Wincent sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.