fredag 27 augusti 2010

Från Jönköping Rotaryklubb till Lapalala Wilderness School


I tisdags åkte Jag, Tyra och Ivar till Lapalala Wilderness Reserve. Det ligger cirka 300 km norr om Pretoria. Anledningen till resan dit var i huvudsak att Rotary i Jönköping donerat över 500 reflexvästar.

.

Lapalala Wilderness är ett av de största privata naturreservaten i Sydafrika med över 36000 ha mark. I området bedriver man framgångsrika projekt med både Noshörning och Leoparder. Inom reservatet finns även Lapalala Wilderness School. Denna skola drivs även den i privat regi och finansieras i huvudsak genom gåvor och att man tar betalt för de skolbarn som har råd, t.ex. barn från skolor i Pretoria och Johannesburg. Över 3 000 barn besöker skolan per år och de stannar i snitt 2,5 dagar. På så sätt hinner man med att ta emot två grupper i veckan. Säkert 1000 barn av dessa kommer från lokala skolor i fattiga områden, för vilka Lapalala står för hela kostnaden. Varje grupp består av max 60 barn. Skolan kan liknas vid en lägerskola i Sverige. På Lapalala lär man barnen om naturen och vikten av att ta hand om den, men man visar även på att det finns många andra yrkesval än att bli läkare, advokat eller politiker, tex genom att jobba inom naturvårdande yrken. För många svarta är drömmen att bli något av de förstnämnda yrkena, och funkar inte det ger man lätt upp och slutar bry sig. Lapalala ger många av de barn som kommer till dem nya visioner och framtidsdrömmar. Upplägget för barnen under besöket är beroende av ålder och årstid. De barn vi träffade i veckan hade bland annat aktiviteter då de fick hålla pytonormen Victoria och hålla en klippskorpion (Rock Scorpion) m.m.. Även reflektion över vad man lärt sig och hur det kan användas i praktiken. När vi besökte Lapalala för lite mer än ett år sedan fick barnen göra badaktiviteter i forsen, övernattning under bar himmel och lära sig om naturen och hur viktigt det är att måna om vår omgivning. Ofta tar man även barnen ut på ”game drive” på lastbilsflaket och tittar på noshörningarna och annat djurliv i området.

Den andra dagen vi var där började med frukost och samtal med de nyfikna barnen. Det är inte varje dag de träffar personer från Sverige och de var mycket nyfikna och ställde många frågor. Efter frukost hade barnen en kort genomgång med trafikvett. Deras skola ligger precis vid en relativt trafikerad väg. I samband med det fick vi överräcka över 500 reflexvästar som generöst har donerats av Jönköpings Rotaryklubb. Efter att ha bott i Sydafrika i lite mer än 1,5 år var jag lite skeptisk till om de verkligen skulle sätta på sig västarna. Men Dr Anthony Roberts som är ”Director” eller verksamhetsansvarig för skolan försäkrade att barnen helt säkert skulle sätta dem på sig. Han förklarade att de två och en halv dag som de var på skolan med största säkerhet skulle komma att bli den enda ”skolresa” som de överhuvudtaget skulle komma att göra under sina skolår. Att de kom hem med västarna skulle även leda till att deras status kommer att höjas. Han berättade vidare att den största andelen dödade i trafiken i Sydafrika är personer som går till fots. Skolan har tagit ett beslut om att de kommer att lämna över västar till barn som just kommer från skolor som ligger i närheten av mer trafikerade vägar. Han riktade även ett stort tack till Jönköpings Rotaryklubb som ansträngt sig för att dessa västar skulle komma barnen i området till odo. En bra sak var att när västarna skulle lämnas över fick Tyra och Ivar vara med och dela ut dessa. En viktig upplevelse för dem som vi talade mycket om. Efter samlingen skulle barnen gå och packa ihop sina saker och förbereda hemresan, inget av de barn som jag såg tog av sig sin väst innan vi hann lämna Lapalala…

För er som vill läsa mer om Lapalala kan ni gå in på deras hemsida genom att klicka på länken här "http://www.lapalala.com/index.php"eller i kanten till höger. Om ni på något sätt vill hjälpa till och stödja verksamheten med något projekt går det med all säkerhet att ordnas.

Efter besöket i Lapalala åkte vi vidare till Marakele National Park och mer om detta kommer i nästa inlägg…


Lucas en av lärarna förklarar vikten av att synas i trafiken.

Ivar hjälper till att dela ut reflexvästarna till barnen.

Barnen iförda sina nya reflexvästar

Samtal vid frukostbordet

"If you kill it, you eat it!" Det är vad barnen får lära sig på Lapalala. Anthony Roberts visar upp en Twig snake, nyligen upphittad på toaletten. Detta lär vara en av de få (troligtvis den enda) ormar som man inte har något serum för. Inte stor men dödligt giftig...

Ivar får hålla en "Rock Scorpion"

Inga kommentarer: