söndag 4 oktober 2009

Lesotho, Drakensbergen och Kruger

Trötta efter 6 dagar i bil kom vi i lördagskväll hem från vår lilla road trip till ovannämnda platser. Jag hade sett fram emot att få komma till det lilla bergslandet Lesotho som fram till 1976 var en del av Sydafrika. Första dagen började vi med en relativt kort etapp till Bethlem (Sydafrika). Staden hade inte mycket av charm och var en vad vi i familjen kallar Kylarköping stad. Ni som sett filmen Bilar förstår vad jag menar. Genom staden flöt floden Jordan, som inte heller det kunde till närmelsevis komma i närheten av sin mer kända namne. Det gamla sekelskiftshotellet bjöd på en prisvärd måltid dock. Två Entrecote en hamburgare och dricka för 130 sek.

Hur som haver gav vi oss dag två iväg mot Lesotho, som vi nådde efter en timmes bilkörning. Lesotho är ett relativt fattigt land som ligger som en enklav omringat av Sydafrika. I huvudsak består landet av en hög bergsplatå med ett flertal bergsbyar. Nu kan jag i ärlighetens namn inte säga att jag är någon specialist på Lesotho, men de personer som vi mötte på vägarna verkade vänliga och inte lika präglade av Apartheid som många svarta här hemma i Pretoria. Landet har vissa mineraltillgångar, men jordbruk och fårskötsel var det vi såg mest av. Turisterna lyste med sin frånvaro, men så var vi där på en måndag också. Det tog cirka 6 timmar att köra igenom landet till vi kom fram till dess östra gräns. Där nådde vi det (i området) kända Sani Pass. I korthet betydde det att vi på en sträcka av 8 km skulle ta oss ner 2000 meter. Vägen var i prinicp av karraktären vad vi skulle kalla en typisk rullstensås. Om vädret i Lesotho på 3300 meters höjd var fantastiskt så möttes vi av en molnvägg vid gränsstationen innan vi skulle börja nedfärden. Jag var glad i det läget att vi valt att åka nedför och inte uppför. Sikten var som mest 70 meter men kanske cirka 30 i snitt. Det var vått, halt och det regnade. Jag hade länge funderat på att ta bussen, men insåg ganska snart att 4 hjulsdriften var en klar tillgång... Klart häftigaste körningen jag varit med om...hittills...Efter flera timmars körning kom vi fram till ytterligare en liten stad i Drakensbergsområdet som heter Mooi River...(Vacker flod). Staden var riktigt sunkig, men vi hade fått tag på ett riktigt trevligt Guest House utanför staden som drevs av en pensionerad engelsman.

Tre unga herdar i Lesotho
Vägkrogen
Farfar tar ju mer kort än du sa Ivar...
GPSen visar att vi var på över 3000 meters höjd
En svensk Älg i kungariket Leshoto
Gränspasseringen mellan Lesotho och Sydafrika.
Sanipasset i molntäcket. 4x4 is required! Ni som vill se bilder hur det ser ut i klart väder får googla på det...

Från Mooi River gjorde vi sedan en dagsutflykt till Gigants Castle National reserve, en fantastisk vacker dalgång som ledde upp mot berget med samma namn. Grottmålningar som troligtvis varierade mellan 800 år och 3000 år beskådades och vi fick se den utrotningshotade Elandantilopen.

Området kring Gigants Castle (Världsnaturarv)

Fortsättning följer...

Inga kommentarer: