söndag 11 oktober 2009

Lapalala Wilderness School



Det var med liten förväntan vi i fredags eftermiddag gav oss i väg från Pretoria. Vi hade fått en inbjudan att tillsammans med några familjer åka till ett Game Reserve som heter Lapalala. Platsen ligger cirka 3,5 timmars bilresa norr ut. Vi gav oss i väg vid 15-tiden då vi informerats om att det var bra om man kom fram innan det blev mörkt. Väl framme blev vi introducerade för de andra familjerna som var en blandning av svenskar, Belgare (flamländare), fransmän och Italienare. Även en fransktalande kvinna från Madagaskar fanns med. Platsen vi kommit till var en vildmarksskola för barn. Normalt sett tar man emot 3000 barn om året med knappa medel. I närområdet har man cirka 120 skolor där barn ibland bara har sin skoluniforma att gå klädda i. 1000 av dessa barn sponsrar man och de övriga kommer från Johannesburg/Pretoria området och dessa barn får betala 60 kr för sin vistelse. Stället har stora behov av medel för att kunna låta barn från dessa områden få undervisning och lärdom om djur och natur som tillhör den afrikanska faunan och floran. Samtidigt ger man dessa barn en chans att få komma ut ur sitt town ship. På lägret lär an barnen inte bara om djuren och naturen utan även at man försöker ge dem hopp om att det finns möjligheter att satsa på utbildning och ett yrke även om man inte blir framgångsrik läkare eller jurist osv.

Vad gjorde vi under helgen då? Jo på lördagen förtog vi en bush walk och barnen fick titta på olika spillningar och spår av djuren. Det var varm 32 grader och solhatt och vatten var ett måste. Vi gick genom relativt otillgänglig terräng och det gällde att se upp för både ormar och giftiga insekter. När vi kom tillbaka till lägret blev det bad i den porlande forsen i närheten. På vägen dit mötte vi en s.k. Spottande Kobra. Eftermiddagen ägnades åt att först ha en stund med Creapy Crawler.

Vi fick hålla en skorpion, en Baboo Spider och en orm. Barnen var jättemodiga. Sedan gjorde vi våra egna pilbågar och hade prickskyttetävlig med godispriser. På kvällen gick vi någon kilometer till en iordninggjord övernattningsplats. Där grillade vi tittade på stjärnorna och sedan sov de flesta under bar himmel på madrasser i sovsäckar. Vi hade stora eldar som skulle hålla leoparderna och Hyenorna borta... Söndagen ägnades åt en safari tur på området och vi fick se flera noshörningar med små kalvar, Sjakaler, vårtsvin och antiloper och en zebra.

Helgen var hellyckad och vi fick lära känna ny vänner och fördjupa bekantskapen med de vi redan kände.

Nelson eller Newton eller kanske bara en noshörningsunge???
.


Van djurspanare



Lägerelden där vi sov under bar himmel



En som inte alltid vill vara med


Ormen Victoria


Skorpionen Cedric


Vad döljer sig i ett termit bo?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad spännande det låter! Tänk vad många nya upplevelser ni får vara med om. Själv har vi upplevt första snön. Inte lika spännande med snökaos på Bymarken en tisdagmorgon i oktober, men men... Ha de så bra. Kram /Charlotte

Myralo sa...

Hej Charlotte! De flesta barn i Sydafrika tycker nog att inte finns något mer exotiskt än snö och våra barn pratar ofta om hur mycket de längtar efter snö!
Miriam