måndag 25 maj 2009

Southern Cross, Saturnus ringar m.m......

Morgon i Limpopo


Målet för den gångna helgen var Mo-edi Tala Game Ranch i Limpopoprovinsen. Bara namnen här nere har ett äventyrsskimmer över sig. Jag har fått förmånen att lära känna några kollegor till Miriam. Det är ett sammansvetsat gäng (svenskar) som gör olika resor längre och kortare på helger och lov. Jag tror att de tycker lite synd om mig och att jag behöver träffa lite folk och inte bara vara med barnen. Hur som helst är det jättetrevligt att hänga på när det passar. Vi har mycket gemensamt såsom naturintresse och scouting, för er som är insatta finns det en Silvervarg i sällskapet.

Platsen som vi åkte till ligger cirka 25 mil norr om Pretoria och ägs av en man som jobbar i ett annat bolag som det sker en del utbyte med. Han var mycket excentrisk man med intresse för Stjärnor, djur och teknik. På reserven höll han zebror Impalaantiloper och ett antal andra olika hjortdjur. Området var 1x3 km så det var relativt stort. Elektricitet fanns inte och det fanns heller ingen mottagning på mobiltelefonen. Den elektricitet som fanns kom till genom solceller som laddade 12v batterier. Ett av de batterierna drev en av de stjärnkikares motor som mannen hade. Han älskade verkligen sitt intresse för stjärnor och visade oss gladeligen himlens alla stjärnor och ledsagade oss mycket kunnigt genom natten. Vi "spottade" Saturnus och dess ringar, Jupiter och dess månar, Venus som skära då den ligger innan för oss, dvs närmare solen och till sist Mars den röda planeten. Genom en laserpekare av kraftigare mått kunde han även peka ut olika stjärnbilder och visa Södrakorset och hur man navigerar efter detta (Södra halvklotets motsvarighet till Polstjärnan). De flesta planeterna såg man just nu tydligast på morgonen så att efter att ha suttit uppe till närmare 01.00 var det dags att gå upp kl 05.30. Denna natt var helt fantastisk och kommer sent glömmas.

Resten av lördagen gick åt att njuta av området ta promenader, läsa böcker och ta det allmänt lungt och njuta av naturen. Kvällen avslutades med en fantastisk solnedgång och gormémiddag. En av de medföljande hade kommit över en Impalaantilop som förtärdes i olika former, dels som köttgryta till lunch men öven som filé och grillad biff på kvällen. Fantastiskt gott och väl lagat.

Söndagen inleddes med en sovmorgon (sådant som en småbarnsförälder längtar efter...). Vi såg inte så många djur denna gång och det fanns inga av de "big five i området". Vi hörde schakaler och såg Bush Pigs samt en Leguan på 1+ meter. Det som fascinerade mest var dock 48 larver som kom krypande över gården. Dessa kallas (efter lite forskning) Processionslarver och kan i vissa arter vara giftiga, vilket vi inte visste då vi gjorde våra sociala experiment.

Hur som helst var det en mycket skön helg ovetandes om kaoset hemma eftersom det inte fanns någon teckning för mobiltelefonen.

Höstfärger

Matlagning över öppen eld


Dammen nedanför huset


Bruce, en av det tre hundarna som satte av efter shakalerna, en riktig mysgubbe...

Impalaköttet putsas och bereds

Lillstugan i bergen där vi sov andra natten

48 processionsmaskar i full fart...
...dit de skulle övernatta

Solnedgång över Limpopo och Waterberg, tack Miriam för ledigheten...

1 kommentar:

Linda m. 4 barn sa...

vilka fina kort !
Ser verkligen härligt ut....