onsdag 9 mars 2011

Amazing!

I Sydafrika under vinterhalvåret är det otroligt vanligt med gräsbränder. Ibland står stora områden i brand och allt blir nedbränt och svart. Sedan kommer regnen och våren och vips blir allt grönt och frodigt och det karga torra blir vackert som en dag. Denna förvandling kan gå ett par veckor, mycket i likhet med våren i Sverige. Ni som har följt vår blogg ett tag känner till vårt engagemang i SKY (Soweto Kliptown Youth), se tidigare inlägg. Många av er har också på ett fantastiskt sätt hjälpt till ekonomiskt med era generösa bidrag. Idag var jag nere i Soweto med Camilla och deras besök som de har just nu från Sverige. Arbetet med att återuppbygga flickornas sovavdelning har kommit så långt. För bara ett par veckor sedan var det en hög med brända prylar och ni kan själv se bilden jag tog i mitten av januari nedan. När vi idag kom till Kliptown var det nya huset murat och målning i stora biblioteket var i det närmaste klart. Detta tack vare ett byggföretag som liksom många av er tagit SKY till sitt hjärta. I nästa vecka kommer jag försöka åka ned och avsikten är då att vi ska köpa våningssängar, madrasser, lakan och sängkläder. Även gardiner och mattor till det nya fräscha bygnaden. På bilderna nedan ser i att det är en hel del byggstädning kvar att göra. Faktum är att branden har gjort att det nu i stället för det gamla plåtskjulet till byggnad, är en murad utbyggnad, med möjlighet att kunna bygga en övervåning uppepå med plats för ännu fler barn. För första gången sedan jag kom till Afrika har jag blivit rejält imponerad av hur snabbt något har gått. Annars är kommentaren "this is Africa" och det tar tid. Helt fantastiskt med allt stöd som givits! Bilderna nedan visar dels hur det såg ut före branden med plåttak, dels hur det såg ut direkt efter branden och dels hur det såg ut vid mitt besök idag. Samma hörn i flickornas sovavdelning i tre olika skeden från enkelhet till elände vidare till en fantastisk förvandling! Nu ska det inredas bland annat med hjälp från er! Nedan ser ni bilder från hur det såg ut efter branden och hur färg och insatser har kunnat gett den angränsande lokalen och "bibloteket" ett rejält lyft. Nu står vintern för dörren och då ska flickorna ha tillgång till rejäla sängar, täcken och filtar.
Här är Bob Nameng grundare till SKY och "eldsjälen" bakom allt hårt arbete. Idag mötte vi honom när han precis var på väg in till Johannesburg för "Fund raising"

/Stefan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att se! /Terlinders

Anonym sa...

Fantastiskt inspirerande att se hur något positivt växer fram. Förstår Stefan att det måste ge mycket tillbaka att engagera sig så som du har gjort för detta - stor eloge till dig. / Larsy