tisdag 18 januari 2011

Snälla hjälp till!


Idag var jag åter i Soweto och Kliptown som är den fattigaste delen av Soweto. Jag har tidigare skrivit om ungdomscentret http://zetterlind.blogspot.com/2010/10/soweto-kliptown.html i oktober förra året och http://zetterlind.blogspot.com/2010/11/soweto-south-western-townships.html. I förra veckan väcktes flickorna av att det brann i det rum där jag beskrev att det fanns 6 sängar som 25 flickor delade på. Helt mirakulöst nog klarade sig samtliga flickor utan allvarliga skador. Katastrofalt nog blev de materiella skadorna än större som ni kan se på bilderna. Nedan ser ni hur det såg ut i oktober så ni kan förstå att ungdomscentret är i stort behov av hjälp just nu. Idag lämnade vi madrasser, filtar, handdukar och kläder till flickorna men behovet är hur stort som helst. Självklart finns inga försäkringar och stödet från stat eller kommun är obefintligt.


Inte bara det att byggnaden brann ned, även flickornas personliga saker och kläder och skoluniformer. Utan skoluniform vägras barnen att få gå till skolan (vilket de motsägelsefullt är skyldiga till enligt lagen). När vi kom till ungdomscentret idag var det fyra barn som inte hade uniform och som inte varit i skolan sedan branden. Så det första vi gjorde var att vi tog dessa barn till uniformsshopen och ekiperade dem. En liten insats kanske, men så viktig för dem. Detta tryggade deras skolgång den kommande tiden. Snart kommer listor på "stationary" som de ska ha med sig till skolan, dvs pennor papper och matriel...


I angränsning till flickornas sovsal fanns även ungdomscentrets bibliotek, vilket var långt ifrån stort, men ändå 1000-tals böcker. Detta blev totalt rökskadat och många av de böcker som fannas där är förstörda, vilket framgår av bilderna nedan. Där finns också en bild på hur det såg ut i oktober och resultatet efter förödelsen. Många av de fönster som fannas där har spruckit och saknas, och snart är vintern på väg.


Nu finns det chans för DIG att hjälpa till. Kontakta mig och jag ska skicka dig mitt kontonummer i Sverige. Ditt bidrag kan vara en 100-lapp eller hur stort som helst. Jag lovar att varenda öre kommer att komma till nytta och DU kommer få en redovisning av vad ditt bidrag har lett till. Snälla var inte passiv utan hjälp till även om du är långt bort! Snacka med kompisar, arbetsplatser eller grupper i kyrkan!

.
Ovan:Flickornas rum, samma hörn, innan och efter branden. Här bodde 25 barn...
Nedan: Biblioteket och lässalen både innan och efter.





Tusentals böcker, mycket förstört av endera rök eller vatten.

Flickornas kläder låg utspridda och förstörda. Knappt något har gått att rädda.






Inte mycket till släckningshjälp fanns att tillgå



Skolarbeten och sysselsättningsmaterial förstört



Fyra riktigt glada barn med sina nya skoluniformer

.








Totalt bor 65 barn på ungdomscentret, många med svåra hemförhållanden, allt från att sakna ekonomiska medel till att våld och övergrepp förekommer i familjerna.



"All the flowers of tomorrow are the seeds of today"

3 kommentarer:

Anonym sa...

fyyyy usch vad jobbigt att se ... de som jobbat så hårt för att få till det med alla tänkbara medel - Pengar kommer - vi hör av oss till dig Stefan! Kram malin m familj!

Anonym sa...

Vill gärna hjälpa till, hur kontaktar jag dig/er?

Stefan Zetterlind sa...

Tack!!

Min mailadress är

stefan.zetterlind@mail.com