torsdag 30 september 2010

Vårsoaré


Denna vecka var det dags för den årliga vårsoarén på skolan. Kvällarna var uppdelade årskursvis. I tisdags var Ivar och grade 1:s på scén och i kväll var det Tyra med grade 3:s tur. Familjerna samlades och satt på gräset framför. En valig syn var att man tagit med sig en flaska vin eller satt och drack öl/cider något som aldrig skulle förekomma på en svensk skola, kulturskillnader är verkligen stora. Förutom att de hade övat in sånger tillsammans, var det enskilda uppträdanden med musikinslag och diktläsning.

Till kvällen hade eleverna även visat prov på sina konstnärliga talanger och målat teckningar. Vidare hade varje klass gjort en gemensam tavla. Klasstavlorna auktionerades ut under kvällen och de enskilda teckningarna fick man skriva upp sitt namn och buda på en lista. Vidare hade de en specialauktion per klass. Dessa varierade från klass till klass men kunde innbära att man fick sova över hos lärare eller äta lunch med en lärare eller slippa göra läxan en vecka eller gå med civila kläder en hel vecka. Sydafrika är det land i världen som har störst klyftor mellan de som är rika och de som inget har. På skolan finns det personer som har rejält med pengar. Skolan å sin sida är inte sena med att ta varje chans att få in pengar till verksamheten. Pengarna som kom in dessa kvällar ska gå till att köpa in elektronisk utrustning, såsom projektorer och "touch boards" till klassrummen.

Första kvällen fick de in motsvarande 10 000 kr, andra kvällen 20 000. I kväll fick de in uppemot 35 000 kr bara på auktionen med de fyra klasstavlorna och specialauktionerna. En familj i Tyras klass gav över 8 000 kr på klassens tavla och för att få gå och äta luch med läraren...ännu en sak som aldrig skulle hända i Sverige...

Gemensam diktläsning Tyras klass

Tyra reciterar dikten "A snake misstake" av Ken Nesbit, googla så hittar ni den på nätet

Auktion: Tavlan på bilden såldes för 5 500 kr gjord av eleverna i Tyras klass....

Inga kommentarer: