torsdag 9 april 2009

Påsk...

Skärtorsdag i dag och inga påskkärringar i sikte. Tydligen har inte blåkullatraditionen kommit till Sydafrika ännu. Något Bluehill har ingen nämnt. Lunkan undrade om det fanns något påskfirande här i en kommentar på tidigare inlägg. På killarnas förskola har det varit mycket tal om påsk den senaste veckan och på Tyras skola likaså. Vad vi har förstått är det långfredagen (Good Friday) och Påsdagen (Easter day) som är de stora dagarna här i enlighet med den kristna traditionen. Påskafton nämns inte som något speciellt av de personer som vi har talar med. För Tyras del började lovet på fyra veckor idag och vi ser fram emot att bila till Kapstaden med början på Söndag. Det blir en nätt liten resa på 150 mil enkel tur i folkabussen. För egen del ser jag oerhört mycket fram emot resan då jag hört att det ska vara så vackert där nere. Förhoppningsvis blir vädret klart och vackert vilket brukar förhöja upplevelsen. På hemvägen kommer vi att åka ett stycke efter kusten i östlig riktning innan vi styr kosan mot norr och genom det platta ödsliga landskapet som är typiskt för det Sydafrikanska inlandet.

Vi kommer att vara borta över the Election day (valdagen) som infaller den 22 april och som är en allmän helgdag. Det är väl få som tippar något annat än att ANC ledaren Jacob Zuma kommer att bli landets nästa president. Zuma har varit föremål för åklagarmyndighetens granskining, men i veckan valde de att lägga ner det åtal som väckts emot honom. Inte på grund av att misstankarna minskat utan på grund av att juridisk tekninska grunder om hur åtalet hade väckts. Den enda frågan som återstår är om Zuma och ANC kommer att få egen majoritet. Viss oro finns naturligtvis att landets framsteg som gjorts för att försona de många olika folkslagen kommer att stanna av och att man inte kommer att arbeta tillräckligt för att arbeta mot spridningen av HIV och stoppa den höga brottsligheten. De indikationer och åsikter som jag hört är dock att det verkar som om att Zuma är angelägen att inte bara styra Sydafrika utan även att han har en önskan om att vara en stor ledare i Afrika, där han vill ha en viktig roll. Undert dessa förutsättninger kommer det vara viktigt för Zuma att "sköta" sitt åtagande som president för Afrikas i särklass mest utvecklade land, även om mycket finns att önska.

Skylt vid Sterkfonteingrottorna, enligt guiden var det mycket vanligt med en av de giftigaste arterna...

I går besökte vi "The Cradle of Humankind". Det är ett område Nordväst om Johannesburg som är ett av 4 områden i Sydafrika klassat som Världsarv av UNESCO. Där har man hittat benrester som tros vara en sisodär 2-3 miljoner år gamla. De som gjort utgrävningarna är övertygade om att hela mänskligheten har sitt ursprung i afrika och att människan sedan har vandrat ut över världen. Hur dessa teorier är riktiga eller inte är naturligtvis omöjligt att säga. Vad som var oerhört fascinerande var i alla fall grottorna i Sterkfontain. Ett grottsystem av kalksten som gick minst 60 meter under marken. Tyvärr var det inget för mor att gå ned i efter som man fick gå på huk vid ett par till fällen för att kunna genomföra nedstigningen. Av fototekninska skäl och då jag inte tog med stativet ner är dessvärre kvallitén på bilderna inte så bra men håll till godo!
Glad Påsk
/Stefan
Elefanten eller afrikas karta, en droppstensformationNedgången till SterkfontaeingrottornaEn av grottsalarna på 60 meters djupUppgången!Maropeng museet
Farmor

1 kommentar:

Ken Larsson sa...

Riktigt kul att följa er genom bloggen. Hoppas resan går bra för er. När får man se er på Facebook eller Twitter? /Ken