måndag 26 juli 2010

Bildkavalkad från helgen den 24-25 juli i Kruger

Här kommer en liten kavalkad på olika bilder från den gågna helgen i Krugerparken. Lite tråkigt denna gång var att mitt objektiv som jag lämnade för reparation i februari ännu inte är klart eftersom de inte har kunnat hitta den reservdel som jag behöver. Speciellt när man tar bilder på djur är det gött att ha ett objektiv som man kan komma lite nära med. Bilden på leoparden hade annars kunna bli annorlunda och man hade kommit mycket närmre.

Leoparden är den av de stora kattdjuren i Sydafrika som mest liknar en vanlig huskatt. Den jagar på liknande sätt men har av naturilga skäl en enorm fördel av sin kraft och styrka. Leopardens konkurenter om maten är främst lejon och hyenor och inte sällan fär de lämna sina byten vidare till någon av dessa djur. Leoparden på bilden började i sekvensen efter att bilden togs att leka med något litet djur som en gräshoppa eller liknande lika lekfull som katter är i hemmet. När Leoparden väl har fångat sitt byte drar det upp det i ett träd för att "säkra" det från att något annat djur ska komma och roffa åt sig bytet. Det sägs att den till och med kan dra upp en zebra. Den väljer heller inte det största trädet utan det som är närmast.

Hyenan är ett märkligt djur. Man kan lätt luras att tro att de är besläktade med hundar , vilket inte är fallet. De som forskat på saken menar t.om. att de är närmre besläktade med katter. De har en otroligt bra matsmältning. Detta tillsammans med sina starka käkar gör att de kan äta "mer " av sitt byte än tex lejon och andra rovdjur. De är asätare men men i huvudsak fäller de sina egna byten. Vad jag förstår tar de upp mot 85 procent av sina byten levande och endast 15 procent är as. Deras matsmältning är så pass bra att de t.o.m. äter benrester och tänder. En hyenas avföring är därför inte sällan helt vit.

Två giraffer som trivs i varandras sällskap på seneftermiddagen.

Detta är en Red Hornbill fågel eller "Southern Red-billed Hornbill" som den också kallas. De sitter ofta vid vägkanten och äter insekter. För er som sett Lejonkungen den animerade barnfillmen är detta fågeln som inspirerat till "Zazu". Det är Tyra som tagit bilden.
.
Buchell´s Coucal, fråga mig inte vad den heter på svenska, på afrikaans heter den "Gewone vleiloerie" om det hjälper. Skygg och lever mestadels på marken och som här i buskar.
.
En liten gynnare som kom och tog från grannbordets pommes när vi lunchade.
. Den afrikanska buffeln är stor och aggressiv och bör helst inte förväxlas med en ko. De lever i stora hjordar och mindre flockar. De gamla tjurarna kan ses gå ensamma.

Gnuer som vilar under den lilla skugga de kunde få tag på.
.
Här får du leka leken "hitta djuret", rätt svar mailas till Bolibompas studio. Skämt åsido. Man kan tycka att en elefant inte borde kunna gömma sig så lätt men i bland kan de vara svåra att upptäcka.

Kruger Kidz. Dessa babianer, eller Baboo som de kallas på engelska, kom gående efter sin mamma som syns på bilden nedanför. Det gav onekligen intryck att vara en förskolegrupp på utflykt, kanske till Vattenledningsparken i Jönköping, vad vet jag?

Nu förtiden finns det något som kallas för "Baby Björn" den lilla selen man kan hänga på magen för att hålla kolla på sitt barn. Babianer låter sina barn ta ansvar själva och det är bara att "hänga med"
.
Denna insekt, troligtvis någon stekel av något slag, satt på vår bilruta, lite roligt att ta bilden underifrån tyckte jag.

4 kommentarer:

Lyxhustru sa...

Hej!
Ni har fått en blogg-award av mej! =)
Kolla min blogg;
www.lyxhustru-sydafrika.blogspot.com

Och vilka jättefina bilder från Kruger!

/Lindah

Anonym sa...

Jösses vilka fina bilder du tar ... kan knappt vänta tills vi fär se dessa djur live ... kram malin :-)

Stefan Zetterlind sa...

Tack så hemskt mycket Lindah!

Malin snart är ni här!

Granatherna sa...

Fantastiska bilder, Stefan! Vad fantastiskt det lät med Leoparden!
/Johan&Co