måndag 18 april 2011

Zambia och Victoriafallen

Vi har nu kommit till Livingstone i Zambia, där vi besökt, Victoria Fallen, ett av de sju världsnaturundren.

Det är ungefär 130 mil hit från Centurion, men resan har tagit 2 hela dagar. Vägarna har varit mycket bättre än vad vi hade räknat med och vi har inte fastnat i några bilköer, men gränsövergångarna till Botswana och Zambia har varit påfrestande och tidkrävande, speciellt övergången till Zambia. Gränsen mellan Zambia och Botswana är endast 750 meter lång och går längs Zambesifloden. Enda sättet att korsa gränsen är att åka en liten flotte till bilfärja över. Det finns 2 sådana färjor, men den största och modernaste av de 2 färjorna var ur funktion dagen till ära! Vi fick vänta ca 2,5 timmar på att komma med färjan och väl på andra sidan floden väntade nästa pärs, det skulle fixas visum, betalas vägavgifter, polisavgifter, fixas 3:e partsförsäkring m m. Och inte kunde allt fixas på ett och samma ställe, utan för varje ny avgift fick man ställa sig i en ny kö! Det tog ungefär 2 timmar allt som allt och kostade närmare 2000 kr, surt!

Jag måste erkänna att det fanns stunder då jag undrade om det var värt att ta sig hit, men när vi fick se Victoriafallen igår, måste jag säga att det var värt all väntan. Victoriafallen är världens största vattenfall (108 meter höga och 1,7 km långa) och är otroligt imponerande! Igår gick vi längs med fallen och blev totalt genomblöta (tur att vi bara hade baddräkt och T-shirt på oss). Ibland kunde man inte se någonting pga allt vatten som sprutade upp. På eftermiddagen drack vi High Tee på hotellet ”The Royal Livingstone”. Hotellet är ett lyxhotell i kolonialstil, där personalen bar på traditionella vita safaridräkter. Scones- och kakbordet var imponerande, och vi mäktade bara smaka en bråkdel av alla läckra kakor, tårtor och efterrätter som erbjöds.

Idag har vi gått på bron, som går mellan Zambia och Zimbabwe, med en imponerande utsikt över fallen och ravinen. Vi har även hunnit besöka Livingstonemuséet idag. David Livingstone var den första Europé att besöka fallen 1855 under sin första långa resa till Afrika. Ikväll ska vi ta en båttur i solnedgången på Zambesifloden och imorgon åker vi tillbaka till Botswana.

Inga kommentarer: