måndag 17 april 2017

Foz do Iguaçu - Påsk 2017


Under påsken besökte vi, tillsammans med några andra svenska familjer, Foz do Iguaçu och dess vattenfall Cataratas do Iguaçu. Fallen är ett världsnaturarv och ligger vid gränsen mellan Brasilien, Argentina och Paraguay. Eftersom det är ett gränsområde är det inte ovanligt att man ser fallen på två dagar. Vi började med den brasilianska sidan första dagen och den argentinska den andra. Det är naturligtvis svårt (och man kanske inte ska) jämföra vattenfall runt om i världen. Men fallen är högre än Niagara fallen och bredare än Viktoriafallen, och ska man tro vissa källor så är det världens största vattenfallsystem (omkring 270 vattenfall). Ni som är sifferintresserade får helt enkelt googla och bilda er en egen uppfattning. Oavsett är det en häftig upplevelse att stå precis på kanten och se dessa vattenmassor dundra ned. Framför allt är det storslagna vyer som präglar hela landskapsbilden. Världsklass helt enkelt. Den argentinska sidan har flest vattenfall 80% och den brasilianska har resten. Paraguay har inte någon del av själva fallen utan möter upp nedströms. De bästa vyerna sammantaget tyckte jag var från den brasilianska sidan medan man kom närmast det största fallet "Djävulsgapet" från den argentiska sidan.

Nu lite om baksidan. Vi var vid fallen under påsktiden. Som ni kan se på bilderna nedan var det rejält mycket folk. Om ni någon gång överväger att resa till fallen så försök att planera ert besök mitt i veckan eller i vart fall inte under en storhelg. Vi fick berättat att den brasilianska sidan var ett halvdagsbesök och den argentinska sidan ett besök som skulle ta något längre tid bland annat på grund av gränsövergången. Eftersom vi fick köa på båda sidorna hann vi inte riktigt med alla kringaktiviteter som fanns runt fallen. Bland annat kan man åka RIB-båtar in i dalgången där fallen kommer ned, det finns även alternativa vandringsleder efter fallen och en fågelpark på brasilianska sidan.

Bilder från Brasilien:


Man bussades genom nationalparken fram till fallen. En för Brasilien mycket effektiv organisation.


Välbesökt... se bryggan ute i fallen.



Bilder från den argentiska sidan:

Vid rastplatserna fanns det gott om nyfikna Näsbjörnar. Tyvärr ibland lite för nyfikna och intresserade av att få äta turisternas mat.


Tåg på den argentinska sidan genom nationalparken fram till fallen.

Även välbesökt på den argentinska sidan.

Djävulsgapet


Sent på söndagskvällen landade vi hemma i São Paulo.


Inga kommentarer: