måndag 27 april 2009

Freedom Day – Public Holiday

Ingången till Fängelsetområdet på Robben Island..

Idag är det Freedom Day och detta firas till minne av den första fria valdagen. Med tanke på detta har vi i dag valt att visa bilder från Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad större delen av de 27 år han satt i fängelse som politisk fånge. Dagen hålls som nämnts till minnet av den första fria valdagen 1994 då Nelson Mandela valdes till president. De var det första icke-rasdiskriminerande valet som hållits i landet. Tidigare hade endast vita tillåtits rösta till den nationella församlingen. I Sydafrika har sedan tre val hållits varav det senaste förra onsdagen, den 22 april, då landet valde Jacob Zuma till president. Zuma har som jag skrivit förut en oklar bakgrund med påståenden om anklagelser av kriminell art som aldrig helt utretts. Oavsett detta har han nu valt till landets president. Zuma är även ordförande för ANC (African National Congress). Det skall även tilläggas att Zuma under cirka 10 år satt fängslad på Robben Island tillsammans med Mandela m.fl.

Har det då blivit bättre i landet? Ja på många områden har det blivit det. Sydafrika har visserligen en tradition av ett organiserat styre. Infrastrukturen i landet är jämfört med andra afrikanska länder mycket god och väl utbyggd och man lägger stora pengar på att bygga vägar och underhålla. Detta kan man göra mot bakgrund av att arbetskraften är relativt billig. När vi körde N1 till Kapstaden var det 150 mil med förträffliga vägar. Många av dessa mil gick genom näst intill ökenlandskap. Sydafrika är ett stort land…

Hur har förutsättningarna förändrats för de svarta och färgade då? Ja Sydafrika har en av världens omfattande lagstiftning för människors lika rätt och värde. I verkligheten synes det dock en bra bit till denna uppfattning har slagit igenom bland befolkningen. Den stora majoriteten svarta bor alltjämt kvar i de ”Townships” som det bodde i under apartheidtiden. Idag börjar även de vita att bygga in sig i olika Estates eller Gated Communities som det även kallas, främst i storstadsområdena. Företagen har möjligheter till skattelättnader om de anställer svarta personer och kvinnor. Detta har lett till att det kan vara svårt för en vit man att få jobb. Så lika värden är det inte enligt min mening.

Från de vitas sida är mottagandet av icke apartheid delat. En person utryckte för Miriam att det fanns mycket som var bra under apartheid. En kvinna vid ett Bed and Breakfast som vi bodde på blev helt ifrågasättande till att vi varit på Robben Island. Det enda hon skulle tycka vara intressant var att göra båtresan dit. Nelson Mandela då undrade vi? ”Vet ni vad de lär barnen i skolan om honom” sa hon…”att han arbetade för mänskliga rättigheter, men det är skrämmande för han var ju en terrorist…”

Hur som helst idag är det Freedom Day!
/Stefan
Administrativa huvudbygnaden.
Fängelset var indelat i olika avdelningar där de politiska fångarna i huvudsak var instängda på Maximum Security Prison.
Välkomstkommittéen i hamnen på Robben Island
I detta kalkbrott arbetade de politiska fångarna under hela året. Ljuset var starkt och många fick svåra ögonskador. Vid en minnescermoni med bla Mandela lade alla närvarande en sten i det stenröse som syns på bilden. I grottan åt fångarna bland annat sin lunch och hade sina korta politiska sammankomster utan att fängelseledningen hade kännedom om det.
Rastgården utanför Nelson Mandelas m.fl. celler.

Robben Island "Sälön" på nederländska. Denna säl fanns dock i hamnen inne i Kapstaden.

Återresan in till Kapstaden bjöd på en fantastisk överblick över staden.

Inga kommentarer: